fallback

Основният проблем през следващата година ще бъде безработицата, според БСК

В предложения бюджет за следващата година липсват стимули за подобряване на бизнес средата, коментира Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара.

11.10.2012 | 11:47

Проектобюджет 2012 действително създава условия за финансова стабилност, но съдържа малко стимули за развитие на бизнес средата и за разкриване на работни места, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара. Той подчерта, че в частта на приходите, действително се залага на скок в постъпленията, базиран на един нереалистично висок, според БСК, ръст. Основният двигател на растежа през последните години- износът, от тази година бележи спад и то с много бързи темпове, мотивира се Колев.

Голяма част от приходите в бюджета ще дойдат от бизнеса, чрез повишаването на минималната работна заплата, на минималния осигурителен доход и дори, чрез поемането на  трите болнични дни от работодателя, коментира Колев. Той подчерта, че безработица ще бъде основният проблем през следващата година.

Заместник-председателят на БСК заяви още, че предложенията за райониране на минималната работна заплата и за данъка върху лихвите по депозитите имат своите добри основания, но времето не е било достатъчно, за да бъдат обсъдени на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според Камен Колев евентуална разлика в минималните заплати няма да провокира миграция между градовете. Проблемът по въвеждането на тази идея е, че вече има секторно разделение на минималните осигурителни прагове, заяви Колев.

Идеята за лихвите върху депозитите е мотивирана от необходимостта бюджетът да бъде вързан с още 120 милиона лева, коментира още заместник-председателят на БСК. Причината е, че „разходната част е доста висока. Това притиска  и останалите пера по бюджета и съответно приходната част“. Според Камен Колев данъкът няма да създаде проблем на банките и няма да провокира хората да изтеглят парите си, тъй като "доходността просто слабо ще се понижи- например от 5 до 4.5 процента". По-вероятната последица е данъкът да окаже негативно влияние върху политиката на банките за постепенно намаляване на лихвите по депозитите, а оттам и на лихвите по кредитите.

„Проблемът тук е, че тези пари вече са обложени и предстои да бъдат обложени втори път,“ коментира заместник-председателят на БСК. Според него по-добър вариант за връзване на бюджета е по-доброто управление на държавните активи.

fallback
Още от Предавания
fallback