Иван Нейков: Вдигането на минималната заплата няма да увеличи безработицата

Необходим е нов модел за определяне на възнагражденията, заяви бившият социален министър Иван Нейков.

10.10.2012 | 14:22
Иван Нейков: Вдигането на минималната заплата няма да увеличи безработицата

Пазарът на труда постоянно се променя. През последните години изискванията и към служители и уменията им се промениха, благодарение на новите технологии. Друга положителна тенденция е голямата мобилност на бизнеса. За няколко години той може коренно да бъде променен, да смени технологии и производство, коментира в Сутрешен блок на Bulgaria ON AIR бившият социален министър Иван Нейков.

За следващата година  синдикатите настояват за по-голям ръст на минималната работна заплата. От друга страна, работодателите настояват, че това ще увеличи безработицата, тъй като голяма част от тях плащат само минималната работна заплата, коментира Нейков и допълни, че за последните 20 години близо 40 пъти е била увеличавана минималната работна заплата.

„Никога в България  увеличението на минималната работна заплата не е водило до повишаване на безработицата. През последните три години минималната работна заплата беше замразена. В този смисъл не би трябвало да се увеличи и безработицата. Това обаче не се случи,“ коментира Нейков.

Според него моделът за определяне на възнагражденията трябва да бъде променен. Днешният модел е от средата на XX век, коментира бившият социален министър. Според него заплата се дели на минимално възнаграждение, основна работна заплата и допълнителни плащания, а усилията са насочени към увеличаване на една или друга част от тази схема. Този модел обаче не стимулира повишаването на квалификацията на служителите, която по-късно да се отрази и на производителността им.

В момента във всички страни особено популярен за оценка на труда е т.нар. модел на разделно плащане, коментира Нейков. При него оценката става на база три показателя- единият е сложност, което включва и квалификацията на служителя, вторият е работната среда, която включва оценка на фактори като стрес, условия на работа и други. Последният показател включва оценка на индивидуалната производителност и качества. Чрез този метод става ясно, че служителят върши няколко неща през деня, които биват оценявани по няколко показателя.
Цялото интервю вижте от видео файла.