fallback

Христина Христова: С швейцарското правило увеличението на пенсиите щеше да е по-голямо

Младите хора трябва да имат право сами да избират пенсионната система, по която да се осигуряват, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият социален министър.

04.10.2012 | 12:48

Увеличението на пенсиите щеше да е между 10 и 12%, ако не беше премахнато швейцарското правило, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Христина Христова, бивш социален министър. Според нея в момента няма култура на осигуряване, защото хората нямат доверие в пенсионната системата и в това, което ще се случи в бъдеще.

Христина Христова коментира, че е притеснително това, че отново има натиск върху работещите и работодателите с увеличаването на осигурителните прагове. По думите й трябва да се обърне по-голямо внимание на инвестиционните и на капиталовите пенсионни схеми. Хората, които сега постъпват на пазара на труда, трябва да имат възможност да  избират между солидарен осигурителен стълб и инвестиционни капиталови схеми, където да има индивидуални партиди, обясни още бившият социален министър, като допълни, че трябва да се направи преразглеждане на пенсионната система.

Мнението й е, че пенсиите трябва да имат поносима цена и за бизнеса, и за младото поколение. Ранното пенсиониране също трябва да се преразгледа, допълни още експертът.

fallback
Още от Предавания
fallback