fallback

Парламентът създаде временна комисия по проекта "Белене"

Юристи видяха проблем с въпроса за референдума.

03.10.2012 | 13:38

Парламентът създаде временна комисия за срок от два месеца, която да проучи цялата информация около строежа на АЕЦ "Белене" от 2002 до март 2012. Заседанията ще се предават пряко. Начело на новото звено е Диян Червенкондев от управляващата партия.

Подготовката за референдума за "Белене" може да отнеме и една година, коментираха в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR юристите Атанас Слалов и Славея Христова. Преди ден обаче кабинетът показа, че няма намерение толкова дълго да чака и смята да организира националното допитване до три месеца.

Първата стъпка, която трябва да се направи е да се промени формулировката. Във варианта, зададен от социалистите - "Съгласни ли сте да продължи развитието на българската ядрена енергетика чрез строителството на АЕЦ "Белене"?, въпросът включва две различни теми. Получава се така, че човек може да е "за" развитието на енергетиката, но "против" строежа на централата, коментира Слалов.

До момента не виждам някакъв истински дебат сред управляващите, от който хората да си дадат ясна сметка дали има смисъл от този проект или не, допълва Христова.

Гласуването е последната стъпка, много е важно преди това да бъде организирана мащабна информационна кампания, иначе, референдумът губи смисъл, смятат още юристите.

fallback
Още от Предавания
fallback