fallback

Междуфирмената задлъжнялост е с 10% по-висока спрямо 2011

Фирмите трябва да обръщат повече внимание на превенцията срещу задлъжняването, коментира Милена Виденова, управител на"Coface България".

17.09.2012 | 10:09

Междуфирмената задлъжнялост формира 90% от общата задлъжнялост в страната. Няма фирма, която  да е останала незасегната от междуфирмената задлъжнялост, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Милена Виденова, управител на"Coface България". Най-големите са проблемите в сектор „транспорт“, като причината са високите цените на горивата. Хранителната индустрия също е сред най-потърпевшите.

Милена Виденова подчерта, че задлъжнялостта между фирмите се е увеличила с 10% спрямо година по-рано. Една от причините за това е, че българските фирми не обръщат внимание на превенцията на задлъжняването. Компаниите у нас нямат план за риска, не заделят ресурси като буфер срещу проблеми с забавяне на плащанията, коментира Виденова. По нейните думи фирмите трябва да се насочат към застраховане на търговските вземания и иновативни решения за управление на вземанията.

fallback
Още от Предавания
fallback