fallback

Решението за Гърция е ЕЦБ да отпише част от дълга й, според гръцки предприемач

От следващата година Гърция ще излезе на пътя на растежа, благодарение на приложените реформи, коментира предприемачът Христос Мурутис.

07.09.2012 | 11:09

Единственият изход от дълговата криза в eврозоната е Европейската централна банка да последва примера на колегите си от Федералния резерв и да започне да печата пари, за да спаси закъсалите южноевропейски икономики. В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR предприемачът Христос Мурутис заяви, че единственият начин Гърция и останалите свръх задлъжнели страни като Испания и Италия да поемат глътка въздух и да се спасят от финансовия крах, е като ЕЦБ „отпише” част от задълженията им. Гърция ще преговаря за съкращаване на 100-150 милиарда евро от дълга й, което е половината от общата финансова обремененост на страната, прогнозира Мурутис.

По неговите думи, Атина ще се опита да убеди тройката кредитори и европейските лидери да предприемат решаващата мярка, след изпълнението на плана за бюджетни икономии от 11.6 милиарда евро. Очаква се програмата да бъде гласувана от Парламента в следващите две-три седмици. „Реформата е радикална и затова неминуемо ще бъде придружена от протести като този на полицаите от тази седмица. Гърците обаче все по-ясно осъзнават измеренията на проблема и със сигурност занапред вече няма да сме свидетели на масовите национални стачки, отпреди месеци,” коментира още анализаторът.

Според Мурутис, Атина ще достигне дъното на финансовите катаклизми съвсем скоро, като след края на годината и благодарение на поетия курс на реформи, страната бавно ще поеме по пътя на растежа. „Процесът ще е труден, но България в средата на 90-те премина успешно през него. Затова рано или късно Гърция ще последва примера на северната си съседка,” допълни гръцкият анализатор.

 

fallback
Още от Предавания
fallback