Красен Станчев: Повишаването на минималната заплата увеличава безработицата

За 10 години бизнесът е загубил 6 милиарда лева от увеличението на минималната заплата.

15.08.2012 | 13:52
Красен Станчев: Повишаването на минималната заплата увеличава безработицата
Красен Станчев: Повишаването на минималната заплата увеличава безработицата

Високото ниво на безработицата е най-тревожният показател за икономиката на страната ни към момента,  заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR икономистът Красен Станчев. Според него основна причина за проблема със заетостта е политиката, водена от 2004година насам, за повишаване на минималната работна заплата и осигурителните прагове. По експертни изчисления, само ръстът в минималните прагове за период от 10 години струва на бизнеса 6 милиарда лева.

По думите на Станчев международната конюнктура в периода на криза се оказва удобна за част от фирмите в България и по-конкретно за тези, които успяват да пренасочат своя износ от Европейския съюз към райони на световната икономика, които не изпитват сериозни трудности като Турция и Русия. Освен преориентирането на българския износ към държави с растеж, положително влияние за икономиката ни оказват и други стечения на обстоятелствата като бягството на капитали от Гърция и известното закрепване на основните ни партньори в Европа.

Голямата въпросителна, според Красимир Станчев, остава икономиката на Германия. Страната ни е малка и управлението й може да се сравни с това на една корпорация. Нашата икономика е два пъти по-малка от Coca-cola например, затова всяко раздвижване по отношение на инвестициите, ще промени забележимо ситуацията, посочи Станчев и прогнозира, че при сегашните темпове на устойчив растеж, догодина вероятно ще достигнем равнищата от предкризисния период.