Високите цени на тока поставят под въпрос конкурентоспособността в индустрията

Мрежовите цени на електроенергията са се повишили 250% за четири години, коментират от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

02.07.2012 | 13:55
Високите цени на тока поставят под въпрос конкурентоспособността в индустрията

От 2008 имаме около 250% ръст на мрежовите цени на електроенергията. 48% е разликата в посока на повишение на цените за една година между 2011 и 2012, коментира Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори  (БФИЕК). Той подчерта, че прогнозите са за продължителна рецесия, тъй като предприятията са притиснати до стената.
От друга страна, годината започна с цена на природния газ от 620 лева за 1000 нормални кубични метра. От началото юли цената е 733 лева. Освен мрежовите цени и надбавките към тях, индустрията заплаща и най-високите акцизи на тока-2 лева, коментира Делисивков.
В Европа няма страна, която да не е въвела механизъм за преразпределение на разходите, допълни още той. Австрийският модел предвижда всички индустриални производители да плащат надбавка за зелена енергия един път годишно, а след това да има и променлива компонента, която се изчислява като процент от мрежовата цена, в зависимост от нивото на присъединяване към мрежата, допълни той.  Делисивков подчерта, че е налице сериозна заплаха за конкурентоспособността в индустрията, което на свой ред ще се отрази върху намаляването на доходите и съкращаване на работни места.