fallback

Между 7 и 9% варират лихвите по агрокредитите на година

Гаранционният фонд ще облекчи процедурите по усвояване на средствата и ще понижи лихвите по кредитите.

26.06.2012 | 13:05

От 7 до 9% на годишна база се движат лихвите по земеделските кредити, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Десислава Николова, финансов анализатор от „Моите пари“. Тя подчерта, че с въвеждането на т.нар. Гаранционен фонд се очаква да бъдат облекчени процедурите по усвояване на европейски средства, както и да се понижат лихвите по кредитите за земеделски стопани. Целта на фонда е да предостави  гаранции на банките за земеделските производители.

Банковите продукти в сегмент "Агрокредитиране" са два типа-за оборотни нужди и за инвестиционни цели. За оборотни нужди банките отпускат кредитиране срещу залог за получаване на европейска субсидия. В този случай банката се явява вид посредник в усвояването на средствата като размерът на заемите често достига 100% от субсидията. Специфичното е, че заемът се погасява с получаване на евросредствата.

Инвестиционните кредити също не са малък дял. При тях са необходими по-големи гаранции за обезпечение, като периодът често достига дори 10 години.

Вижте какво още сподели Десислава Николова от видео файла.

fallback
Още от Предавания
fallback