Ядреното лоби блокира добива на шистов газ, според експерти

Предимство на шистовия газ е лесната доставка от мястото на добива до крайния консуматор, коментира енергийният експерт Димитър Иванов.

25.06.2012 | 13:20
Ядреното лоби блокира добива на шистов газ, според експерти

Интересите на ядреното лоби и вносителите на синьо гориво са причина за блокирането на проучванията за шистов газ у нас. Това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR енергийният експерт Димитър Иванов. За потвърждение на позицията си той даде пример с цените на синьото гориво. В САЩ- страната с най-голям добив на газ от шисти, плащат 80 долара за 1000 кубически метра, в Русия стойностите са около 125 долара, докато в България плащаме цели 500 долара. Аргументът, че технологията фракинг или хидравлично разбиване е опасна за околната среда, е научно опроверган, посочи още Иванов. По думите му от над 1 милиона сондажа по цял свят в последните 10-11 години, няма нито един случай на нанесена сериозна екологична щета.
Предимство на шистовия газ е лесната доставка от мястото на добива до крайния  консуматор. По изчисление на енергийния експерт в проекта Южен поток например, само преминаването през морето ще оскъпи доставките с цели два-три пъти. Факт, който доказва вредите от налагането на мораториума и дава основание за сериозно преразглеждане на официалната позиция на управляващите, допълни още Димитър Иванов.