fallback

Самолетните билети няма да поскъпват

Авиокомпаниите бележат загуби, но няма да вдигат цените заради огромната конкуренция в сектора.

20.06.2012 | 13:40

Авиоиндустрията у нас и в световен мащаб е изправена пред сериозно предизвикателство, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR главният секретар на Асоциацията на българските авиокомпании капитан Йовко Йоцев. Заради поскъпването на горивата и дълговата криза в Европа, браншът в световен мащаб бележи двоен спад в печалбите спрямо миналата година, като по данните на Международната асоциация за въздушен транспорт част от големите европейски компании дори може да отбележат отрицателни резултати, а загубите вероятно ще надхвърлят 1 млрд. долара в края на 2012 година. Причините за спада в приходите са скъпите горива и дълговата криза в еврозоната. 

Показателите за България не са песимистични, но прогнозата е, че превозвачите няма да реализират потенциала си за ръст от 10%, а ще запазят показателите от миналата година, като само при товарните превози е възможно почакване в печалбата от 5 на сто.  

Свитото потребление и свръхпредлагането на пазара са причина цените на билетите да останат без промяна, твърдят представителите от бранша. Поскъпване ще има само при извънредни обстоятелства, свързани с рязък скок в цените на горивата или усложнение на финансовата криза в ЕС.

В световен мащаб общият обем на печалбите в сектора през 2010 е бил близо 16 млрд. долара. Прогнозите за 2012 са за едва 3 млрд. долара печалба при приходи от 630 млрд.

fallback
Още от Предавания
fallback