Кабинетът не можел да внася предложения по Закона за горите

Екосдруженията и премиерът не постигнаха споразумение на днешните преговори.

18.06.2012 | 13:45
Кабинетът не можел да внася предложения по Закона за горите

Правителството не може да внася предложения в Закона за горите, след като има президентско вето, каза днес земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му, още преди половин година е направен опит за среща с природозащитниците, но заради непоколебимите им позиции не се е стигнало до единомислие. В отговор на казаното от министъра Андрей Ковачев от партия „Зелените“ заяви, че още преди няколко месеца са били готови на „някои компромиси“.

Едва от края на миналата седмица екосдруженията и премиерът Борисов започнаха преговори, като най-спорният беше оставен за днес. След срещата в Министерски съвет не беше постигнато разбирателство по точката в закона, според която парламентът позволява ски писти, лифтове и влекове да бъдат изграждани, след провеждане на търг и без промяна в предназначението на земите. Разговорите продължават утре в земеделското министерство.

Опитите за застрояване на горите и защитените територии продължава с години, каза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR екологът и бивш директор на природен парк Витоша Тома Белев. "Към настоящият момент имаме съгласие, че управляващите са съгласни да намалят процента на ползване на държавните гори, имаме съгласие относно бъдещето на крайречните води, третият въпрос е свързан с изсичането на частните гори". Той обясни, че това, което остава нечуто е идеята да се поощрява развитието на ски туризма и голф туризма.

Дебатът за горите между екозащитниците и държавата закъсня, коментира днес по Нова телевизия бившият министър на икономиката Трайчо Трайков. Разговорът между премиера и протестиращите по спорните въпроси трябваше да се проведе преди приемането на закона от парламента. Ако това беше направено, щяха да бъдат избегнати, смята бившият министър. Според него трябва да бъде постигнат такъв консенсусен вариант, при който и двете страни не трябва да прибягват до крайностни решения, а да мислят единствено за развитието на туризма, препоръчва Трайков. По темата взе отношение и вътрешният министър Цветан Цветанов, който попита къде са били екосдруженията при презастрояването на Слънчев бряг.

"Уважавам и подкрепям решенията на Министерския съвет със закона да се въведе ред и да се даде шанс на регионите да използват своя потенциал за туризъм във всичките му форми. Това, за съжаление, се случи в условията на недостатъчна информираност на обществото и съм убеден, че през следващите седмици в парламента ще се намерят решения", коментира президентът Росен Плевнелиев, който на 16 юни върна закона за ново разглеждане в парламента.

Над 500 привърженици на застрояването в планинските курорти Банско и Разлог вчера предупредиха, че ако "правителството се поддаде на натиска на екоактивистите и отново спре инвестиционните проекти в планинските общини" отново ще блокират международния път от София до Кулата.