Безработицата намалява според директора на Агенцията по заетостта

Принос за положителната тенденция имат и посредниците в намирането на работа, и бизнеса.

21.05.2012 | 14:03
Безработицата намалява според директора на Агенцията по заетостта

Към края на месец април безработицата е с 0.1 процентни пункта по-малко в сравнение с месец  март и достига 11.4 %. Имаме над  5 хиляди свободни работни места. Активизирането на посредниците по набиране на персонал и на бизнеса имат принос за формирането на положителната тенденция. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR Камелия Лозанова, директор на Агенцията по заетостта. Тя подчерта, че в момента има много подходящи схеми в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Особено активни са морските региони като Варна и Бургас, където е налице традиционен ръст на сезонната заетост.  По данни на Агенцията на заетостта равнището на безработицата ще се понижи през следващите месеци с около 0.2 процентни пункта. Лозанова подчерта, че има около 1300 души са се регистрирали в бюрата по труда след като са се завърнали от Испания и Кипър.

Агенцията в момента активно работи и по линия на стимулиране на неактивните безработни. За целта служители на агенцията обикалят различни населени места, където има хора, които се придвижват трудно например, обясни още Камелия Лозанова. „По този начин активизираме работата си като трудови посредници и помагаме на хората,“ коментира Лозанова. Тя подчерта, че се очаква спад и на младежката безработица. В края на март тя беше 21%, а вече е 19%, информира Лозанова. Друга положителна тенденция на пазара на труда е, фактът, че все повече мениджъри осъзнават ползата от обучението през целия живот.