Увеличаването на пенсионната възраст е наложително, според експерти

Колкото повече се отлага вдигането на възрастта за пенсиониране, толкова по-висока цена се плаща, коментира бившият социален министър Иван Нейков.

18.05.2012 | 12:31
Увеличаването на пенсионната възраст е наложително, според експерти

Ако остане ниската пенсионна възраст, хората трябва да се примирят с по-ниски пенсии. Увеличаването на пенсионната възраст с една година означава, че още 100 хиляди души да продължат да работят. Това ще доведе до по-стабилна пенсионна система и по-висока пенсия, заяви в  сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR бившият социален министър и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. Всяка стъпка в посока увеличение на пенсионната възраст е трудна и е нормално хората да се съпротивляват, обясни Нейков. По неговите думи,  колкото повече се отлага увеличението на пенсионната възраст, толкова по-висока цена се плаща. Мнението му е, че моделът на нарастване на пенсионната възраст с по четири месеца на година трябва да продължи поне още 15 години.

Според Иван Нейков работодателите вече разбират, че по-ценен е възрастният работник, отколкото неопитният. По думите му в момента най-рисковата, най-застрашената  група са младите хора, а на второ място са хората в предпенсионната възраст. Младите хора не са толкова атрактивни за работодателите, защото не са достатъчно квалифицирани, поясни бившият социален министър.