fallback

Ръст на потреблението до края на годината очакват експерти

Бизнес кредитирането също набира скорост, коментира Тихомир Тошев от “Кредит Център”.

15.05.2012 | 12:59

До края на годината част от българите ще спрат да спестяват и потреблението ще започне да бележи плавен ръст. Това прогнозира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на “Кредит Център” Тихомир Тошев. Причината е, че депозитите стават все по-неизгодни. По данни на БНБ спестяванията към края на март са в размер на 33 милиарда лева. Лихвите обаче започват да падат, а инфлацията, дори и ниска, е факт.

От друга страна, се наблюдава раздвижване на пазара на бизнес кредитирането. Ръстът за първото тримесечие е едва 3%, но по думите на финансовия консултант, сигналите са за съживяване в инвестирането. „Бизнесът трябва да е иновативен и да иска кредитиране, когато внимателно е преценил ползите и рисковете,“ коментира Тихомир Тошев. Той добави, че банките от своя страна са все по-склонни да отпускат заеми за добри проекти. Допълнителен стимул в тази насока са новите кредитни линии по оперативните програми на ЕС, посочи Тошев и даде за пример схемите, чиято стартова лихва е 7-7.5%.

Ипотечното кредитиране също регистрира ръст. По думите на Тихомир Тошев ръстът в отпускането на нови заеми ще продължи, тъй като условията за закупуване жилище се подобряват. Очакванията на експертите са спадът в цените на имотите да продължи до края и на тази година.

fallback
Още от Предавания
fallback