fallback

Малкият и среден бизнес движи пазара на сливания и придобивания в България

Лошата страна на тенденцията е, че активността идва от продавачите на бизнес, които планират изтегляне от пазара.

04.05.2012 | 14:28

Пазарът на сливания и придобивания в България е активен. Движещият сектор е малкият и среден бизнес, заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR юридическият консултант и партньор в едно от водещите адвокатски бюра у нас Илко Стоянов. Негативната тенденция е, че активността е у продавачите, които искат да напуснат региона, отколкото у купувачите, които планират придобивания на бизнес. От 2007 се наблюдава активно стратегическо оттегляне на големи компании от региона. 

В същото време България  по- често се появява на картата на чуждестранните инвеститори, отколкото държави с по-висок стандарт като Словения и Хърватска, отбеляза Илко Стоянов. По неговите думи основната негативна страна на България е малкият пазар. Допълнителен негатив добавя близостта на потъналата в дългове Гърция. Предимствата са ниските данъци и инвестиционни разходи за правене на бизнес в България, присъствието на добри консултанти и т.н.

Развитието на руската икономика може да се окаже водещ фактор за инвестициите в Централна и Източна Европа, прогнозира още Илко Стоянов. Цялото интервю вижте от видео файла.

fallback
Още от Предавания
fallback