Западните държави може да се поучат от Централна и Източна Европа

В икономически план страните от ЦИЕ са значително по-реформаторски настроени, коментира изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев.

20.04.2012 | 12:21
Западните държави може да се поучат от Централна и Източна Европа
Западните държави може да се поучат от Централна и Източна Европа

Ниските нива на задлъжнялост и балансираните бюджети в България са една добра база. Сами по себе си обаче те не са достатъчни, за да наблюдаваме икономически ръст. За целта е необходимо да се разкриват нови работни места и развитие на икономиката, заяви в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика.  По неговите думи през последните години българската икономика е успяла да генерира добра стабилност, която е намерила отражение и в изнасянето на капитал.

„Много от чуждестранните компании, които функционираха у нас успяха да рефинансират своите компании майки,“ коментира  Ясен Георгиев. По неговите думи положителният ръст на българската икономика зависи преди всичко от възстановяването на потреблението на европейските пазари, тъй като в момента износът е основният й мотор.

Ясен Георгиев подчерта, че западните държави има много какво да научат в икономически план от  Централна и Източна Европа. Тези държави са много по-реформаторски настроени и са по-готови да направят жертви при бюджетните разходи. В този смисъл мерките в Гърция, Португалия, или Испания ще дадат резултат само, ако бъдат приложени истински структурни реформи с оглед на дългосрочна перспектива.

Изпълнителният директор на Института за икономическа политика подчерта, че е важно да се осъзнае, че в рамките на Европейския съюз това, което е добре за едни държави не е добре за други. „В Германия има реално работеща икономика и ниски нива на безработица и те могат да си позволят по-строга фискална политика, докато в Испания, например ситуацията е точно обратната. Но в средносрочен план ще станем свидетели на много по-гъвкави мерки за ограничаване на бюджетните дефицити, за да има и реален икономически растеж“, коментира Ясен Георгиев.