30% повече пари от бюджета за земеделците след три години

Преките доплащания обаче ще бъдат обвързани с повишени изисквания за внедряване на “зелени технологии” при производството на селскостопански продукти.

11.04.2012 | 13:44
30% повече пари от бюджета за земеделците след три години

Българските земеделски производители ще получават с 30% повече средства по линия на националните доплащания. Това няма да стане от 2014 година, както се очакваше досега, а от 2015, съобщи в ефира на Bulgaria ON AIR евродепутатът от Земеделската комисия Мария Неделчева.
Първоначалния срок за изравняване на субсидиите със средните нива за останалите европейски държави беше 2016 година. След продължителни преговори и настояване от страна на родните стопани за по-ранно повишаване на праговете, беше договорена предсрочна преоценка на нивата. Преките доплащания обаче ще бъдат обвързани с повишени изисквания за внедряване на “зелени технологии” при производството на селскостопански продукти-мярка, която фермерите също оспорват.
Според предварителните разчети директните плащания ще се увеличат с около 200 милиона евро между 2014 и 2020, когато общата сума ще достигне 5.4 милиарда евро. Около 1.6 милиарда евро от тях обаче ще българските фермери ще получат, ако отговорят на заложените от ЕС изисквания.