fallback

Всяка втора обществена поръчка е проблемна, отчитат експерти

По думите на директора на Националния институт по обществени поръчки Ева Радева не винаги става въпрос за злоупотреби.

29.03.2012 | 09:43

Всяка втора обществена поръчка e проблемна, заяви за сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Ева Радева, изпълнителен директор на Национален институт по обществени поръчки. Тя уточни, че не винаги става въпрос за някаква злоупотреба. 

„Най-често проблемите идват от  липса на опит и знания, както и от бързо променящите  се европейски изисквания, които налагат постоянни законови промени,“ заяви Радева. Според нея недоброто взаимодействие между заинтересованите лица също води до проблеми при изпълнението на обществените поръчки. Радева допълни още, че в момента 90% от бюджетните средства минават през обществени поръчки, като бизнеса никога не е лишаван от възможността да участва в списъка за възлагането им.

Според депутата от ГЕРБ Емил Радев с промените в Закона за обществените поръчки ще бъдат премахнати дискриминационните условия при възлагането им. Той уточни, че ефектът от законовите промени ще се усети към края на годината, защото те ще засегнат поръчките, които стартират от началото на март.  След приемането на закона ще има много по-малко оспорване на процедури, а ще се спести и време за усвояването на евросредствата, допълни Радев.

Вижте коментарите на Емил Радев и Ева Радева от видео файла.

fallback
Още от Предавания
fallback