Повечето инструменти за инвестиции на пари от Сребърния фонд са високорискови, смятат от БСК

Фондът досега е осигурявал около 200 милиона лева за бюджета през операции на БНБ, заяви заместник-председателят на Стопанската камара.

23.03.2012 | 14:12
Повечето инструменти за инвестиции на пари от Сребърния фонд са високорискови, смятат от БСК
Повечето инструменти за инвестиции на пари от Сребърния фонд са високорискови, смятат от БСК

Между обсъждането в Комисията по социално-осигурителните отношения на Националния съвет за тристранно сътрудничество и самото заседание преди ден бяха направени съществени промени в законопроекта за инвестиране на част от средствата на Сребърния фонд, заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.  Той подчерта, че голяма част от организациите са били готови да подкрепят предложението 70% от парите да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа.
„Това щеше да доведе до намаляване на фискалния резерв с около 1.7 милиарда лева. Със същата сума щеше да намалее паричното обезщетение на валутния борд и пак с толкова паричната маса в обръщение,“ коментира Димитър Бранков. А резултатът върху предприятията би бил - нови финансови рестрикции.
Българската стопанска камара не е подкрепила предложението за 70% инвестиции в ДЦК, тъй като голяма част от инструментите за инвестиране са свързани с голям риск. Затова и приетото предложение за инвестиране на 30% от средствата е по-добро.
Димитър Бранков подчерта, че през годините Сребърният фонд е осигурявал не малка доходност през операциите на БНБ.
Пари  от фонда са депозирани в нисколихвени депозити и оттам през активните операции на банката средствата са били инвестирани на международните дългови пазари. В резултат над 200 милиона лева от Сребърния фонд са внасяни в бюджета, а оттам министерството на финансите отново ги е разпределило, включително и за пенсии, поясни Димитър Бранков. Според него моделът за управление на фонда трябва да бъде променен, включително и с промяна на състава на управление и засилване на ролята на социалните партньори. 
Вижте какво още заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара от видео файла.