fallback

Българската банкова система е стабилна

Сътресенията в еврозоната ще се отразят рано или късно и на нашата икономика, заяви Николай Гърнев от Ernst & Young в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

09.03.2012 | 09:48

Икономиката на България е изключително зависима от европейската и проблемите в общността няма как да не се отразят на българските банки, каза в студиото на сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR Николай Гърнев, съдружник в българския офис на одиторската и консултантска компания Ernst & Young.

Той цитира проучване, според което поведението на банките-майки ще засегне състоянието на кредитните институции в България и ще повлияе на способността им да отпускат заеми. "Виждаме, че доста регулатори в Австрия и Холандия например поставят ограничения на техните банки за експанзия. Това ще рефлектира и върху нашата икономика", коментира Гърнев.

Той обаче изрази надежда, че последиците няма да бъдат фатални, защото банковата система у нас е много добре капитализирана. "Не трябва да се прави драма . Банките в България са сравнително малки, на фона на големите групи, към които принадлежат. Има доста буфери в българската банкова система, така че нямам притеснения за сериозни катаклизми", добави експертът.

Той прогнозира, че през 2012 няма да има силен растеж в банковата система, а кредитирането ще остане на нивата от миналата година.

fallback
Още от Предавания
fallback