fallback

До 2020 посрещаме 10 милиона чужди туристи годишно

Туристическото министерство очаква между 1 и 3 % по-високи приходи от туризма през следващите години.

02.03.2012 | 12:56

До 2020 броят на чуждестранните туристи, които посещават България ще достигне 10 милиона души годишно от 6.5 милиона в момента, прогнозира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Тенденцията на увеличаване с около 5% на туристите от чужбина ще се запази през тази и следващите години. Ръстът при приходите в сектора ще е по-скромен между 1 до 3%, прогнозира Иво Маринов като причините за това са продължаващата криза и реформите в бранша. Принос за очакваните добри резултати има и провежданата рекламна кампания от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Кампании за популяризиране на България като туристическа дестинация вече са проведени в Германия, Русия и Великобритания. Като според прогнозите до 2020 само посещенията на британските туристи ще се увеличат от  285 на 500 хиляди души годишно.

В условия на криза предпочитаните туристически дестинации са по-скоро традиционните пред екзотичните, коментира на свой ред експертът Алекс Орешков. Според него кризата по-скоро работи в полза на българския туризъм. Според Орешков, България трябва да развива по-активно туристическата формула от типа  „българска къща", която обединява традиционната кухня, винения туризъм и т.н. Целта е чуждестранните туристи да опознаят традициите на страната.  

Съвместната работа между бизнеса и общините, както и приемането на новия проектозакон за туризма ще подсигурят по-ефективното управление на туристическия сектор.

Цялото интервю със заместник-министъра на икономиката и туризма Иво Маринов и експертът Алекс Орешков вижте от видео файла.

fallback
Още от Предавания
fallback