Навлизането на електромобилите ще става поетапно

Законодателни проблеми пречат за разпространението на колите, смята Илия Левков от клъстър "Електромобили".

01.03.2012 | 11:25
Навлизането на електромобилите ще става поетапно
Навлизането на електромобилите ще става поетапно

До края на годината в България ще бъдат изградени между 100 и 150 зарядни станции за електромобили, съобщи в сутрешния блок на Bulgaria ON Air Илия Левков, председател на Националния клъстър "Електромобили". Изграждането на първите седем станции в столицата започна в началото на 2012.

Законодателни проблеми пречат за навлизането на колите по родните пътища. От края на миналата година междуведомствена комисия се е заела да изготви текстове, които да дадат ясна дефиниция за електромобила. Представители на две министерства - на околната среда и на транспорта, "Автомобилна администрация", Сдружението на общините с участието на Клъстера, изготвиха доклад с предложения за облекчения при закупуване и ползване на екоколите. Документът е внесен за разглеждане в Министерския съвет.

Предвижда се потребителите да бъдат освободени от винетни такси за определен период, да се облагат с нулева такса ДДС, да имат право да се движат в лентата на автобусите.   

Навлизането на екоколите в България ще става поетапно, смята Левков. "Ако бъде реализирана готвената от правителството Национална стратегия за стимулиране на електромобилната индустрия, през 2020 година в България ще има между 100 000 и 200 000 електромобилa".