Частните пенсионни фондове могат да увеличат приходите в Сребърния фонд

Това право обаче, трябва да бъде регламентирано със закон,заяви председателя на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

28.02.2012 | 13:35
Частните пенсионни фондове могат да увеличат приходите в Сребърния фонд
Частните пенсионни фондове могат да увеличат приходите в Сребърния фонд

Ако предложените промени в закона за управление на Сребърния фонд средствата от фонда да се инвестират в държавни ценни книжа, е все едно фонда да бъде заличен. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR икономистът Искрен Пенчев.  По неговите думи, ако предложенията бъдат приети ще има и конфликт на интереси.
„Ако законът бъде променен и средствата от него се позволи да бъдат инвестирани в ДЦК, ролята на парите от фонда като буфер за сигурността на пенсионната система ще изчезне,“коментира Пенчев. Според него парите от фонда не трябва да се обвързват с икономиката, тъй като при проблем с нея ще има отражение върху фонда.
Според представители на частните пенсионни фондове управлението на Сребърния фонд трябва да стане по-ефективно. Например частните пенсионни фондове могат инвестират във фонда, заяви пред Bulgaria ON Air Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Това право обаче, трябва да бъде регламентирано със закон.
Вижте коментарите на Никола Абаджиев и Искрен Пенчев от видео файла.