Димана Ранкова: Капиталовият пазар се раздвижи

КФН увеличава глобите за пазарна манипулация.

20.12.2011 | 13:37
Димана Ранкова: Капиталовият пазар се раздвижи

Капиталовият пазар е отражение на реалната икономика. Ясно е, че в момента обстановката е усложнена, малко са поводите за хвалба. Броят на сключените сделки спадна драстично от 2008 година досега, но макар и трудно вече се забелязват стабилни признаци на растеж, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова.

По думите и управляващите дружества са значително облекчени, след като през октомври 2011 влезнаха в сила промените в Закона за колективните инвестиционни схеми.

Въпреки това обаче новите капиталови изисквания затрудняват част от участниците на пазара.

„Трудностите пред сектора са ясни, ще се наложи да минем през оздравително програма, за да подпомогнем компаниите. В никакъв случай не бива да допускаме стрес на пазара“, обясни Ранкова.

Тя подчерта още, че в годините на изключително тежка финансова криза, не е допуснат фалит на нито един инвестиционен посредник или управляващо дружество.

„Не можем да очакваме, че българският пазар е различен и не се влияе от случващото се навън. Все още той е с твърде ниска ликвидност и няма финално решение какъв да бъде най-добрия набор от мерки“, каза заместник-председателят на КФН.

Според Ранкова публичните дружества са най-затруднение и имат тежки ликвидни проблеми, които доведоха до редица случаи на предприятия изпаднали в несъстоятелност.

„За съжалени не намалява и броят на доброволно върнатите лицензи  на инвестиционни посредници и управляващи дружества. Това означава, че пред сектора липсват достатъчно добри перспективи“, уточни Димана Ранкова. Тя изрази надежда, че през 2012 ще се появи стратегическият инвеститор, който да реши голяма част от трудностите на Българската фондова борса.  

От разговора в студиото стана ясно още, че предстои догодина да бъде преразгледан Законът за публично предлагане на ценни книжа. Този норматив не е променян от години, а по отношение на корпоративното управление, разкриването на информация за дружествата, както и разпоредбите, касаещи сигурността на инвеститорите, има доста неточности.  До края на 2012 ще бъде променен и Законът за пазарните манипулации и търговия с вътрешна информация.

На нисколиквиден пазар, какъвто е българският, участието на много играчи може да доведе до манипулации. Ще завишим и санкциите, защото към момента са неадекватни. Сега започват от 20 000 лева и стигат до 100 000 лева. Във Франция например машинации от подобен ранг са дори криминализирани“, обясни Димана Ранкова, като уточни, че най-вероятно глобите ще бъдат завишени двойно.