fallback

Никой няма интерес от свито потребление на природен газ

Председателят на ДКЕВР подчерта, че се търси вариант за минимално увеличение на цената на синьото гориво.

19.12.2011 | 13:55

Промените за потребителите след продажбата на 100 % от собствеността на E.ON България на чешката Energo-Pro ще са само в положителна посока, заяви в студиото на Bulgaria ON AIR председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

"От новия собственик очакваме да бъде много по- активен при намаляване на загубите в дружеството и съществено да ускори темповете на инвестиране в енергийната мрежа. Излизането на дружеството от България по- скоро резултат на цялостната политика на компанията. В момента Е.ОН се оттегля и от проекти в други страни," коментира още Семерджиев.

Във връзка предложението на Булгаргаз за 18 % увеличение на синьото гориво председателят на ДКЕВР подчерта, че се водят преговори, с които да бъде постигнато споразумение за минимално повишение, и „ако е възможно, да няма промяна на цената през топлинния сезон.“

Едно от водещите основания за искане на толкова високо увеличение от страна на Булгаргаз е   недовзетият приход от предходния периоди. Другите причини са котировките на нефта, които пряко влияят по условията на дългосрочните договори, а също и количествата, които трябва да се купуват от различните доставчици, посочи Семерджиев.

„През първото тримесечие на 2012 ще има едно натрупване на негативни фактори, но няма някаква основателна причина да се вдига чак толкова цената на природния газ,“ коментира председателят на ДКЕВР. Той сподели, че нормалната промяна е в рамките на 5 %, с която да не бъде допуснато нарушение на стабилността на пазара.  

„Никой няма интерес да има намаляване на потреблението на синьото гориво,“ заяви още Семерджиев.

Вижте какво сподели той  за диверсификацията на източниците на доставка на природен газ от видео файла.

fallback
Още от Предавания
fallback