Акцизът върху природния газ

коментира в сутрешния новинарски блок Любо Ганев, волейболен играч и успешен управител на фирма за търговия с метан.

01.11.2011 | 13:00
Акцизът върху природния газ

След няколко седмици на колебание, правителството в крайна сметка реши да наложи акциз върху метана. Косвеният данъчен налог върху най-евтиното и едно от най-екологично чистите горива ще влезе в сила след малко повече от половин година.

Метан станциите на практика представляват едни компресиращи станции на природен газ, който идва по тръбата, за да се предостави в един по-малък обем. В този смисъл не са търговци на газ, разясни в сутрешния новинарски блок на Bulgaria ON AIR Любо Ганев –волейболен играч и  успешен управител на фирма за търговия с метан.

„Ако говорим за акциз въобще на природния газ, то по Закона за акцизите той се плаща или от производител, или от вносител. В случая производителят – Газпром, няма как да заплати акциз на количеството газ, което ни осигурява. Вносителят е Бугларгаз, като минава през газоразпределителните дружества, чрез които природният газ се предоставя за битови потребители, за обществено – административни  и за промишлени потребители, към които влизат и метан станциите. В този смисъл не е ясно за какви потребители става въпрос. Когато става въпрос метан станциите, които имат функция на преразпределител на природния газ, отново акцизът трябва да се плати от доставчика,“ подчерта Любо Ганев.

Вижте како още сподели той за предвидения акциз върху природния газ от 2012 г. във видео файла.