Двойно повече средства ще търси Гърция през 2020 г.

Колкото по- сериозни стават обещанията,по-невероятно изглежда тяхното прилагане, заяви Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

24.10.2011 | 10:57
Двойно повече средства ще търси Гърция през 2020 г.
Двойно повече средства ще търси Гърция през 2020 г.

През 2020 г. Гърция ще има нужда от двойно повече средства от изчисляваните към момента.
Към момента изчисляваната сума е в рамките на 252 млрд. евро. Ако рецесията в Гърция продължи, може да са необходими дори 444 млрд. евро.
На финансовия фронт няма нищо, което се е променило след срещата на финансовите лидери от ЕС на 23 октомври, заяви в сутрешния новинарски блок на телевизия Bulgaria ON AIR икономистът от Центъра за изследване на демокрацията- Руслан Стефанов.
„От една страна имаме един фонд, който е междудържавен, и от друга страна - ЕЦБ, която е на първа линия на отбрана, т.е. тя първа се намесва, когато има проблем с книжата на някоя страна,“ отбеляза Руслан Стефанов. По неговите думите, това което се променя е, че се преминава към следващите обещания, които ще приближат страните към поемане на нови ангажименти и съответно промени, сред които ще е вероятно и частична промяна на Лисабонския договор.
„Проблемът на тези промени е, че колкото по- сериозни стават като обещания, все по-невероятно изглежда тяхното прилагане. В същото време все по – вероятно става само страните от еврозоната да поемат така необходимото  решение за общия монетарен съюз,“ отбеляза икономистът от Центъра за изследване на демокрацията.
Акцентът на срещата на европейските финансови лидери беше обсъждането на темата за рекапитализацията на банките, подчерта Руслан Стефанов. Той подчерта, че докато изчисленията на ЕЦБ и европейските институции сочат, че са необходими 100 млрд. евро за целта, според МВФ и пазарите необходимата сума е двойно по- висока.

Вижте какво още сподели Руслан Стефанов за кризата в Гърция и дали страната е изправена пред фалит до следващата среща на финансовите министри от видео файла.