Договорните фондове с парична насоченост регистрират нетен ръст

Това сподели в сутрешния новинарски блок на Bulgaria ON AIR Иво Толев, управляващ партньор в Ultima Capital Management.

21.10.2011 | 14:16
Договорните фондове с парична насоченост регистрират нетен ръст

Три решения отдавна трябваше да бъдат взети от управляващите в ЕС. Те предстои да бъдат разгледани за пореден път на планираната за неделя среща на европейските финансови министри. Първото е, свързано със случващото се с Гърция и еврозоната. Втората насока е рекапитализацията на банките в ЕС. Необходимостта от тази стъпка е новото изискване за капиталова адекватност от 9 % на капитал от първи ред, отбеляза в сутрешния новинарски блок Иво Толев - управляващ партньор в Ultima Capital Management.
„Естествено това изискване е свързано с рисковата среда, в която банките оперират, и големият процент на токсични активи във финансовите институции,“ поясни Толев. По неговите думи трета и най- важна насока, която ще бъде в центъра на срещата на финансовите лидери от ЕС, е решението за Фонда за финансова стабилност на ЕС, който от 440 млрд. евро в момента се предлага да бъде увеличен до 2 трлн. евро. Съпротивата за взимането на окончателно решение по въпроса идва основно от Франция, чиито банки са по- сериозно затруднени, и която държи по-голям размер от гръцки активи.
„Предложението на Саркози е този фонд да се финансира от ЕЦБ, с което да  бъдат осигурени средства и за френските банки. От другата страна стои Меркел, която разбира се не е съгласна,“ подчерта още Иво Толев .
По отношение на чуждите инвестиции към инвестиционните фондове в страната управляващият партньор в Ultima Capital Management подчерта, че към момента те не са на желаното ниво.
От друга страна, данните от последните две тримесечия показват, че договорните фондове с парична насоченост регистрират нетен растеж, който впоследствие може да бъде инвестиран  отново в подобен тип фондове.

Вижте какво още сподели в сутрешния новинарски блок на Bulgaria ON AIR Иво Толев от прикачения видео файл.