Администрацията усвоява най-много евросредства

Вижте коментара на Моника Димитрова - ръководител на Оперативна програма „Административен капацитет“ към Министерството на финансите в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

17.10.2011 | 11:33
Администрацията усвоява най-много евросредства
Администрацията усвоява най-много евросредства

Усвояването на парите от Европейското финансиране са значим ресурс за администрацията – държавна и местна власт, съдебната система.
Оперативната програма „Административен капацитет” успя от стартирането си през 2007 г.  до момента да договори 200 094 706 лв., което представлява над 57% от бюджета на програмата.
Към 30 септември 2011 г. реално са изплатени 96 598 296 лв., или над 27% от общия бюджет, като това са едни от най-високите проценти договорени и усвоени средства по оперативни програми в България.
През октомври се обявиха новите процедури за държавната администрация и за съдебната система. На 19.10. в зала „Пирин” на хотел Шератон Управляващият орган на Оперативна програма „Административен капацитет” организира информационен ден за новата процедура за кандидатстване, насочен към съдебната система. Тя е на обща стойност 3 млн. лв. и по нея ще бъдат финансирани проекти за подобряване на организацията на работа и повишаване на ефективността в съдебната система.
Предложения могат да подават: Министерството на правосъдието, Агенцията по вписванията, Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, Върховният касационен съд, Върховният административен съд и Прокуратурата на
Република България.
От стартирането на ОПАК до момента по проекти на съдебната система са договорени над 18,5 млн. лв., от които реално са изплатени близо 7 млн. лв. До края на настоящата година по програмата се очаква да бъдат договорени още 5 млн. лв. за обучения на магистрати.