fallback

Катя Пеева: 10 млрд. евро плащания трябва да направи Гърция към края на август

Гръцкият бизнес чертае апокалиптични картини

19.05.2015 | 21:06 Автор: Мариета Иванова

Към края на август плащанията пред Гърция може да се окажат над 10 млрд. евро, стана ясно от кореспондента на БНР в Солун за предаването Денят On Air Катя Пеева. Тя изрази съмнение, че дори и с т.нар. план Юнкер, предвиждащ 5 млрд. евро помощ срещу мерки за 5 млрд. евро, страната може да бъде спасена. В тази връзка Пеева посочи, че към началото на лятото предстоят плащания от 7.5 млрд. евро към притежателите на гръцки облигации, а до края на август следва да бъде направено и поредно плащане към МВФ за над 2 млрд. евро. Пеева посочи, че мрачни прогнози сочат, че дефицитът ще набъбне до 2%.

Според изчисления на гръцкия бизнес, ако не бъде постигнато споразумение с кредиторите, дневните загуби за страната биха били в рамките на 24 млн. евро  от БВП, наред с по 60 фалита на фирми и над 600 закрити работни позиции.

В този смисъл по думите на Пеева правителството е „принудено да приеме всички условия на кредиторите”.

Тя посочи, че от изказване на финансовия министър Варуфакис е станало ясно, че в момента се водят преговори за ДДС ставките. Като от гръцка страна се настоява ставките да бъдат уеднаквени на 18%, което би означавало повишение за ДДС данъка за местата за настаняване и за таверните и ресторантите. От друга страна, подобна корекция би означавало намаление за ставката за дрехи и обувки, коментира Пеева. Тя посочи, че искането на кредиторите е ставките да бъдат увеличени до 23%. Остава съмнението дали ще бъдат коригирани и префернциалните ДДС ставки за островите.

 

fallback
Още от Предавания
fallback