Катя Пеева: 10 млрд. евро плащания трябва да направи Гърция към края на август

Гръцкият бизнес чертае апокалиптични картини

19.05.2015 | 21:06 Редактор: Мариета Иванова
Катя Пеева: 10 млрд. евро плащания трябва да направи Гърция към края на август

Към края на август плащанията пред Гърция може да се окажат над 10 млрд. евро, стана ясно от кореспондента на БНР в Солун за предаването Денят On Air Катя Пеева. Тя изрази съмнение, че дори и с т.нар. план Юнкер, предвиждащ 5 млрд. евро помощ срещу мерки за 5 млрд. евро, страната може да бъде спасена. В тази връзка Пеева посочи, че към началото на лятото предстоят плащания от 7.5 млрд. евро към притежателите на гръцки облигации, а до края на август следва да бъде направено и поредно плащане към МВФ за над 2 млрд. евро. Пеева посочи, че мрачни прогнози сочат, че дефицитът ще набъбне до 2%.

Според изчисления на гръцкия бизнес, ако не бъде постигнато споразумение с кредиторите, дневните загуби за страната биха били в рамките на 24 млн. евро  от БВП, наред с по 60 фалита на фирми и над 600 закрити работни позиции.

В този смисъл по думите на Пеева правителството е „принудено да приеме всички условия на кредиторите”.

Тя посочи, че от изказване на финансовия министър Варуфакис е станало ясно, че в момента се водят преговори за ДДС ставките. Като от гръцка страна се настоява ставките да бъдат уеднаквени на 18%, което би означавало повишение за ДДС данъка за местата за настаняване и за таверните и ресторантите. От друга страна, подобна корекция би означавало намаление за ставката за дрехи и обувки, коментира Пеева. Тя посочи, че искането на кредиторите е ставките да бъдат увеличени до 23%. Остава съмнението дали ще бъдат коригирани и префернциалните ДДС ставки за островите.