За по-дълъг срок и повече прозрачност за търговете за земи от Държавния поземлен фонд, призоваха експерти

Срокът от един месец се оказва недостатъчен, за да бъдат поучени всички търгове на предлаганите над 10 хиляди имота.

12.09.2012 | 10:53
За по-дълъг срок и повече прозрачност за търговете за земи от Държавния поземлен фонд, призоваха експерти

Нужен е по-дълъг срок за участие в търговете за земи от Държавния поземлен фонд , по-добро описание на земите и централизиране на информацията, както и по-голяма прозрачност.Това заяви в студиото на INVESTBOOK Веселин Петров от Банка ДСК, който от години следи експертно пазара на земеделски земи. Според него, ако искате да купите земя от обявения в момента търг за 154 хиляди декара от Държавния поземлен фонд в 26 области, трябва да се прегледат всички уебстраници на областните управи, където информацията е представена по различен начин. 
Председателят на Съвета на директорите на „Статус Капитал“ и финансов експерт на партията на Зелените Владислав Панев също подкрепи тезата, че на практика се оказва невъзможно за 30 календарни дни (какъвто е срокът за участие) потенциалните купувачи да проучат търгове в 26 области за над 10 000 имота.
Наредбата, уреждаща тези търгове не е променяна от 2003, призна Кирил Стоянов, началник отдел в „Държавен поземлен фонд и комасация“ към Министерството на земеделието и храните. Той заяви, че този търг е пилотен проект, който ще даде тема за размисъл на Министерството на земеделието и храните как да организира следващи такива търгове. Според Стоянов би трябвало земите от Държавния поземлен фонд да се продават и срещу пари, а не само срещу поименни компенсационни бонове. Панев пък изрази мнение, че първоначалните собственици на бонове не са спечелили от предстоящия търг, тъй като са ги продали преди резкия скок в цената.