Енергийният пазар има нужда от прозрачни правила и обективност, според експерти

Поскъпването на тока и природния газ ще доведат до загуби от 100 милиона лева за бизнес, коментира Константин Каменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

12.07.2012 | 09:24
Енергийният пазар има нужда от прозрачни правила и обективност, според експерти

Прозрачни правила, обективност и спазване на заложените цели – само по този начин  може да се постигне  баланс между интересите на инвеститорите във възобновяеми източници на енергия, купувачите и потребителите. Това каза в предаването INVESTBOOK на телевизия Bulgaria ON AIR Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация. Според него сегашната ситуация, при която инвеститорите и регулатора си отправят взаимни обвинения за това кой стои зад поскъпването на електроенергията е могло да бъде избегнато, ако са били приети исканията на бранша тарифите за  присъединените мощности в мрежата да падат при постигането на индикативните цели. 
Прозрачността в сектора е важна, подчерта и Константин Каменов, председател на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. По неговите думи поскъпването на електроенергията заедно с поскъпването на природния газ и въвеждането на акциз върху него ще доведат до загуби от над 100 милиона лева за бизнеса.