fallback

Има шанс данъкът върху финансовите транзакции да бъде въведен в ЕС

Таня Павлова, съдружник в данъчно-консултантска фирма „Таксакта“ в INVESTBOOK.

21.06.2012 | 13:21

Въпреки противопоставянето на някои държави, има шанс да бъде постигнато споразумение въвеждане на данъка върху финансовите транзакции в целия Европейски съюз. Това каза в предаването INVESTBOOK на телевизия Bulgaria ON AIR Таня Павлова, съдружник в данъчно-консултантска фирма  „Таксакта“.

Въвеждането на този вид данък на глобално ниво, обаче, едва ли ще се осъществи, коментира Павлова.  Тя поясни, че въвеждането на данъка няма да засяга по никакъв начин физическите лица, защото с него няма да бъдат облагани лихви, ипотечни кредити и изобщо няма да бъдат засягани отношенията между банките и физическите лица. По думите и, един подобен данък сам по себе си трудно би противодействал на пазарните спекулации, но би могъл да донесе допълнителни приходи на отделните държави, в случая на България- около 160-180 млн. евро.

Павлова каза още, че въвеждането на данъка трябва да е подкрепено от възможно по-голям брой държави, за да бъдат избегнати по-нататъшни противоречия в рамките на Европейския съюз.

fallback
Още от Предавания
fallback