Експерти препоръчват диверсификация при инвестициите на средствата от Сребърния фонд

За целта е необходимо да има добре структуриран портфейл, коментира председателят на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници Любомир Бояджиев за INVESTBOOK.

20.03.2012 | 19:21
Експерти препоръчват диверсификация при инвестициите на средствата от Сребърния фонд

Резултатът от промените в Закона за т.нар. Сребърен фонд е, че най-вероятно със средствата от него ще бъдат купени държавни ценни книжа, а това няма да е реална диверсификация на инвестираните активи. Това каза в предаването INVESTBOOK на телевизия Bulgaria ON AIR бившият икономически министър Николай Василев, понастоящем управляващ съдружник в „Експат Капитал“.  Според  Любомир Бояджиев, председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, обаче няма пречка пред това средствата от Сребърния фонд да бъдат влагани в и държавни ценни книжа. По думите му за да бъде постигната диверсификация на инвестициите, е необходим добре структуриран портфейл, който да включва както  български, така и чужди ценни книжа.
Бояджиев каза още и че с инвестирането в държавни ценни книжа се променя структурата на фискалния резерв, но без това да води до неговото намаляване. Николай  Василев от своя страна заяви, че ако активите на фонда бъдат инвестирани в държавни ценни книжа, тези средства трябва да се извадят от фискалния резерв.