Фалитът на Гърция ще повлече и други европейски държави

Испания изостава от Италия в провеждането на реформи, коментира за INVESTBOOK финансовият анализатор Едуард Хю.

06.03.2012 | 19:05
Фалитът на Гърция ще повлече и други европейски държави
Фалитът на Гърция ще повлече и други европейски държави

Цената на евентуален неконтролиран фалит действително може да достигне 1 трилион евро, защото той ще доведе до сериозни негативни последици в страни като Италия, Испания, Португалия и Ирландия и те ще се нуждаят от допълнителна помощ, за да се спре  гръцката зараза. Това каза в студиото на предаването INVESTBOOK на телевизия Bulgaria ON AIR Иван Овчаров, директор „Търговия и ликвидност“ в Евро-финанс.

В коментар за предаването финансовият анализатор от Испания Едуард Хю каза,  че страната няма да се превърне в следващата Гърция, но реформите там изостават на фона на случващото се в Италия. По думите му премиерът Марио Монти се е  ангажирал с това да вкара дълга на Италия в разумни рамки, докато  от действията на испанския му колега  Мариано Рахой се вижда, че правителството няма план за да се справи с бюджетния дефицит.

Италианският икономист Андреа Иконо пък коментира, че правителството трябва да направи всичко възможно, за да убеди хората колко важни са действията, които то предприема, защото никой в страната не иска пръв да плати цената на реформите.