Интересът към търгове за земеделски земи срещу компенсаторни инструменти остава слаб

Слабият интерес се дължи на факта, че самите земи не са толкова атрактивни, според Валентин Христов

01.03.2012 | 19:17
Интересът към търгове за земеделски земи срещу компенсаторни инструменти остава слаб

Въпреки че вече няма териториални участия, каквито е имало в миналото, в момента няма интерес за организиране на търгове за продажба на земеделски земи срещу компенсаторни инструменти. Това каза в предаването INVESTBOOK на телевизия Bulgaria on air Лилия Стоянова, началник на отдел „Поземлени отношения и комасация“ в Министерство на земеделието и храните. Тя обясни още, че този тип търгове не са единственият начин за употреба на компенсационните бонове.

По думите на Валентин Христов, председател на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти, слабият интерес се дължи на факта, че самите земи не са толкова атрактивни, а и някои от тях предпочитат да участват в приватизация чрез компенсаторни инструменти, от която да получат по-висока цена за тях.  Според него, прекратяването на издаването на този вид инструменти вече е трябвало да приключи, но този процес ще продължи още няколко години.

Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на „Статус Капитал“, даде за пример Румъния. Там собствениците на одържавени имоти, които в България се обезщетяваха с компенсаторки, притежават акции във  Фонд Проприатеа,  който е най-ликвидното дружество на борсата в Букурещ.