fallback

Младежката безработица струва 2.5 млрд. лв. на икономиката ни

Кои европейски практики в областта могат да бъдат от полза на България- научете от предаването „Брюксел 1“ в събота от 18.00 часа по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.

01.03.2013 | 15:46

България е на първо място в Европейския съюз по брой млади хора, които нито работят, нито учат. Това са почти половината от младежите на възраст между 15 и 24 години.

Австрия, Швейцария, Дания и Германия са страните, които регистрират най-ниска младежка безработица. Те прилагат т.нар. двойна система за професионално образование и обучение, при която  80% от учебното време се чиракува  във фирма. На изучаването на теория са посветени останалите 20% от учебния план.

Цената на неучещите и неработещи младежи у нас се изчислява на 2.5 милиарда лева- помощи за безработни и пропуснати ползи за икономиката.

Може ли България да приложи модела на Австрия и Швейцария и така да намали броя на безработните ще коментира в предаването „Брюксел 1“ евродепутатът Ивайло Калфин, който е инициатор на дискусия по темата у нас.

Каква е позицията на бизнеса и имат ли готовност компаниите да наемат повече стажанти ще ни разкажат заместник-председателите на Българската стопанска камара и на Българската търговско промишлена палата- Георги Шиваров и Георги Стоев.

Какъв е австрийският опит ще разкаже Пол Ангели, регионален мениджър на Австрийската федерална икономическа камара.

fallback
Още от Предавания
fallback