Осман Октай: Два фактора могат да дестабилизират страната

Етническото противопоставяне и проруски кръгове заплашват мира у нас, твърди бившият съратник на Доган

17.02.2015 | 21:20 Редактор:
Осман Октай: Два фактора могат да дестабилизират страната
Осман Октай: Два фактора могат да дестабилизират страната

Два фактора се открояват в момента, които са заплаха за стабилността в България, посочи бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев. Това са опитите за етническо противопоставяне и антинатовските настроения, диктувани от руски кръгове.

Имаше опити за използването на българските мюсюлмани в антинационалистически процес.

Октай предупреди, че бившите кадри от силовите структури през социализма, обвързани с Кремъл, се опитат да диктуват процесите в страната. Той направи и косвена връзка с операцията "Червеите", резултатите от която показаха източване на информационни масиви от ДАНС. Според бившият ДПС-кадър главният прокурор и разследващите структури не трябва да гледат на разработката като насочена за подслушване на протестирали срещу кабинета Орешарски през 2013-та, а именно като кражба на секретна информация от тайните служби. Тази информация се ползва от външното разузнаване, посочи Октай.

Мога да кажа, че някой се готви за съпротива още повече, че България се кани да заеме ключови позиции на НАТО. Като логистика България се превръща в ключов партньор на НАТО...Тези хора са контролиращи съдебните власти, определени икономически кръгове. Те са известни и на западното разузнаване.

Някогашният съосновател на ДПС припомни думи на бившия ген. секретар на Алианса Андерс фог Расмусен отпреди година, че у нас проруски икономически и олигархични кръгове се опитват да влияят на процесите в страната.

Бившата "дясна ръка" на Ахмед Доган коментира и процесите в бившата му партия. Според Октай ДПС е в изолация. Трябва й нов лидер. Той би могъл да бъде лице с прозападна ориентация, ползващо се с доверие в Брюксел. Най-подходящ за поста е евродепутата Филиз Хюсменова, посочи Октай. В момента никой не желае да си сътрудничи с ДПС, допълни някогашният й съосновател.

ДПС за първи път стана най-нежеланият партньор, даже и сред бизнеса. Едва ли някой ще подпише каквото и да било с нея. Има обществена непоносимост към тези обръчи, кръгове. Всички вече се отдръпват от Сараите.

Октай прогнозира, че председателят на ДАНС Владимир Писанчев ще бъде сменен редом с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Сегашната ситуация е най-подходящия момент за генерална промяна в службите заради западната подкрепа към кабинета "Борисов 2", посочи още Октай.