Ивайло Калфин: Отделен бюджет за еврозоната, означава разделяне на Европейския съюз

България трябва да настоява да участва при взимането на решения за Европа, коментира евродепутатът.

29.12.2012 | 16:37
Ивайло Калфин: Отделен бюджет за еврозоната, означава разделяне на Европейския съюз
Ивайло Калфин: Отделен бюджет за еврозоната, означава разделяне на Европейския съюз

Предложението на президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой да се създаде отделен бюджет в еврозоната на практика означава да се създаде нов Европейски съюз и се дублира евробюджетът, заяви евродепутатът Ивайло Калфин в предаването „Брюксел 1” на телевизия и радио Bulgaria ON AIR и водещ Милена Милотинова.

Калфин сподели, че обсъжданите в момента варианти са, от една страна да бъде създадена втора камара на парламента, съставена от страните-членки на еврозоната. Другото предложение е да се направи асамблея с участието на европейски и национални депутати. По думите на Калфин и двете предложения са напълно сбъркани.

Според него, ако бъдат осъществени подобни планове, страни като България, които не са в еврозоната, няма да участват във взимането на важни решения. По неговите думи страната ни трябва да настоява да запази мястото си на масата за решения в Европа и предложи да бъде организиран дебат по темата у нас.

Калфин коментира и темата за недофинансирането на студентската програма за обмен „Еразъм“ като заяви, че рискът от свиване на програмата е отминал. Според негови прогнози още след края на лятото догодина ЕС няма да има средства за плащане по проекти и програми. Ще започнат отново дебати между парламента и съвета заради по-ниския договорен бюджет за 2013, коментира още евродепутатът.

Предаването “Брюксел 1” гледайте в  тази събота от 18.30 часа.