Иван Гарелов: Социалните проблеми доведоха до гръцкото изборно земетресение

Огромният брой емигранти провокира националистическите настроения в Гърция, заяви журналистът Ахилеас Лилов.

12.05.2012 | 10:01
Иван Гарелов: Социалните проблеми доведоха до гръцкото изборно земетресение

„Традиционните партии  “Нова демокрация” и ПАСОК, които получиха едва 18.87% и 13.19 % на изборите, достигнаха до този нисък резултат по две причини. Когато има силни социални проблеми избуяват крайните сили – и в ляво, и в дясно. А гърците са недоволни от меморандума, подписан с тройката от ЕС, МВФ и ЕЦБ и те заявиха това още при сблъсъците пред парламента. Освен това Гърция е пълна с емигранти от Африка и Азия. Тези хора носят със себе си престъпност, проституция, наркотици” каза в предаването „Брюксел 1” по телевизия Bulgaria ON AIR Иван Гарелов.

„Неофициално се говори, че в Гърция има над милион и половина емигранти - предимно от Азия и от Африка – от страни като Пакистан Бангладеш, Афганистан. Всяка година проблемът нараства. Само за последната година са дошли 50 хиляди нови емигранти. Тези хора не могат да намерят работа, нямат препитание и поемат пътя на престъпността. Затова партията „Златна зора”, които се обявяват като крайни националисти, но всъщност са едни неофашисти, взеха над 440 000 гласа (6.97%). Това не означава, че в Гърция всички са станали крайни националисти, но това е реакция на обикновените хора, които държавата не може да защити и те търсят някакви крайни решения,” каза журналистът Ахилеас Лилов.

„От 2010 при въвеждането на рестриктивните мерки от тройката 550 000 души бяха безработни – това е около 11 -12%. През 2012 обаче безработните са 1 070 000 души, което е над 50% повишение на безработицата,” каза Йоаким Каламарис, преподавател в Европейския колеж по икономика в Пловдив в отговор на въпрос защо традиционните партии в Гърция достигнаха до най-ниския си възможен резултат на изборите в неделя.

Какво още казаха Иван Гарелов, Ахилеас Лилов и Йоким Каламарис пред водещата Милена Милотинова за гръцкото изборно земетресение от 6 май – гледайте в предаването „Брюксел 1” по телевизия Bulgaria ON AIR в събота от 18 часа.