Соломон Паси: Голямото разширение на ЕС ще е с Украйна

Преговорите по това присъединяване могат да приключат за 15 години, заяви председателят на Атлантическия клуб в предаването “Брюксел 1” на телевизия Bulgaria ON AIR.

06.04.2012 | 19:21
Соломон Паси: Голямото разширение на ЕС ще е с Украйна

"Разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, по което има консенсус, е микроразширение- заяви в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб у нас и бивш външен министър. По неговите думи голямото разширение на ЕС ще е с Украйна, като „преговорите с нея могат да завършат за 15 години.”

Според Паси няма граница на разширението, която днес да бъде начертана, а утре да не бъде нарушена. "Нима някой преди 40 години е вярвал, че България ще стане член на ЕС и НАТО? Мислете за всички близки граничещи с Европа държави като за потенциални бъдещи членове – това се отнася до страните от Северна Африка, като се започне от Мароко и се стигне до Сирия и Ливан, Украйна, Беларус (където този режим няма да стои до безкрай). След бъдещото присъединяване на Русия към НАТО, което аз смятам за неизбежно, ще се постави и въпросът дали Русия може да стане член, или специален член или да получи специален статут в рамките на ЕС, защото размерите на Русия са такива, че биха предизвикали вътрешни турболенции в самия съюз, но с едни плавни стъпки смятам, че това е постижимо и реалистично," заключи Соломон Паси.

Повече за процеса на разширяване на ЕС гледайте в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR в събота от 18.00 часа. Коментар по тема ще направи и  Димитър Бечев, директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика и политолога-европеист Иван Начев, преподавател в Софийския университет и Нов български университет.