fallback

Парите от Сребърния фонд не могат да покриват плащания по дълга

Подуправителят на БНБ Калин Христов гостува на Милена Милотинова в предаването “Брюксел 1” тази събота в 18.30.

04.02.2012 | 12:53

“Парите от Сребърния фонд не може да се използват за финансиране на плащанията по външния дълг, защото законът забранява,” каза подуправителят на БНБ Калин Христов в интервю за Милена Милотинова в предаването “Брюксел 1” на телевизия Bulgaria ON AIR. “При текущата дефиниция тези пари не могат да бъдат инвестирани в България. Сребърният фонд не е нещо, което ние сме измислили. Подобни фондове възникват през 50-те години и философията им е да не бъдат инвестирани в собствената икономика, защото когато тя е в рецесия и са инвестирани в нея, те губят цената си. И по тази логика се избира резервите ти да стоят в други икономики, така че когато си в тежко положение, да можеш да си изтеглиш  резервите и да ги използваш в подкрепа на икономиката”, обясни още Калин Христов.

В началото на 2013 предстои плащане по външния дълг на България в размер на малко над 800 милиона евро. „Ако това се финансира от Сребърния фонд означава директно да похарчим този фонд, тъй като той ще има бъдещо вземане от нашето правителство, т.е. като работим имаме обещание, че нашето правителство ще може да генерира ресурс, който да може да бъде платен така, че да има пенсии“, уточни Христов.

Логиката да имаш вземания от други правителства е да се раздели рискът и да не зависят тези спестявания и пенсиите на хората само от развитието на нашата икономика, каза подуправителят на БНБ.  “Сребърният фонд е част от фискалния резерв. Ако го използваме  за плащане по външния ни дълг фискалният ни резерв ще падне, разбирането на света за България ще се промени и ние ще бъдем по-рискова страна”, заключи Калин Христов.

Коментарите на подуправителя на БНБ и на икономиста от Института по пазарна икономика Петър Ганев за фискалния пакт, за идеята за общи еврооблигации и въвеждане на данък върху финансовите трансакции в ЕС.

fallback
Още от Предавания
fallback