Праплеменник на последния либийски цар получи наградата “Сахаров” за 2011

Гледайте интервюто на Милена Милотинова с отличения Ахмед Eл-Сeнуси тази събота (17 декември) в предаването „Брюксел 1“.

16.12.2011 | 10:35
Праплеменник на последния либийски цар получи наградата “Сахаров” за 2011
Праплеменник на последния либийски цар получи наградата “Сахаров” за 2011

Тази седмица Европейският парламент  отличи петима  активисти на Aрабската пролет с наградата “Сахаров” - символ на борбата за човешки права и демокрация.  Милена Милотинова пътува до Страсбург,  за да вземе ексклузивни интервюта  с двама активисти от Арабската пролет:
•    Асма Махфуз, млада блогърка от Египет, чиито видео материали в Youtube успяха да съберат хиляди египтяни на улиците в протест срещу потисническия режим на президента Мубарак и
•    Ахмед Eл-Сeнуси,  праплеменник на последния либийски цар и автор на неуспешен държавен преврат срещу Кадафи, заради който излежава 31 години в затвора. Сега той представлява политическите затворници в Националния Преходен съвет.

Специално за телевизия Bulgaria On Air Ахмед Eл-Сeнуси  заяви:
„Очакваме помощ от ЕС. Ще се опитаме да върнем в Либия младите висококвалифицирани хора. А дали Либия ще бъде кралство или република ще реши народът.“

В студиото на „Брюксел  1“  в събота от 18:30 часа по темата за ЕС и Арабската пролет ще разговарят евродепутатите Мария Неделчева (ЕНП), и Кристиян Вигенин (Социалисти), както и арабските журналисти Мохамед  Халаф и Мохамед  Абдула .Те ще коментират как ЕС може да помогне на страните от Арабската пролет и какво очакват тези страни от Европейския съюз.