fallback

Перспективите пред Македония за присъединяване към ЕС

Интервю с гръцкия евродепутат Николаос Хундис

21.11.2011 | 10:02

Има ли шанс бившата югославска Република Македония да стане член на ЕС? Както за FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), така и за другите страни от западните балкани, според мен, след като хората го желаят и са изпълнили критериите към присъединяването - да разбира се.  Бившата югославска Република Македония е със статут на кандидат-членка от 2005 година. Наложеното вето от Гърция заради спора с името на страната ли забавя преговорите?

Смятам че проблемът с името трябва да се разреши в рамките на разговорите под егидата на  ООН, с взаимно прието име. Това разрешаване на проблема с името   ще улесни темата с преговорите и ще изгради добри съседски връзки между Гърция и FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), ще бъде фактор на стабилност и сигурност в региона.  За трета поредна година, Европейската комисия предложи на Македония да започне преговори към присъединяването си.

Последният доклад за напредъка от 12 октомври, постанови, че страната е готова да започне преговори. Какво развитие ще има според Вас?

Смятам, че както в решенията на Комисията, така и в доклада, изготвен от ЕП, е посочено, че трябва да се реши проблема с името, защото улеснява и двете страни, улеснява стабилността и сигурността на региона, улеснява и ЕС, за да може действително FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia) да се концентрира и върху другите изискващи критерии като страна кандидат членка.  Как ще коментирате изявленията на австрийския държавен секретар в Министерството на външните работи и европейските въпроси Волфганг Валднер, че " не съществуват шансове за разрешаване на спора с името заради  гръцката дългова криза и кризата на еврото " и че "гърците вече имат  други проблеми за решаване”.  Смятам, че господин Валднер не казва истината и отношението му е лицемерно. Загрижени са всички сегашни страни членки по въпроса с разширяването на ЕС,  тъй като има една серия от проблеми ЕС, които затрудняват разширяването и влизането на и други страни. Така че,  проблемът не е само гръцки, на Гърция или на FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), но е като цяло на ЕС. И в тази концепция на ЕС, участва и страната му, както с решаването на проблема с кризата така и с преодоляването на общите проблеми. Така, че не е справедлив към реалността и не поставя в правилна основа проблема.  Може политическите отношения на двете страни, да нямат най-доброто развитие, но в икономически план гръцките инвестиции в Македония  са на първо място съгласно инвестирания капитал (около 760 млн. евро) и са създадени около 9000 работни меса.  Това доказва че между двете страни и всички съседни страни трябва да се развиват многостранни отношения, разбира се винаги в основата на една взаимна изгода. Нормално е да се развиват такива международни връзки, така че както за отношенията на Гърция и FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), но и за други страни от западните балкани, където има напрежение, трябва да се разрешат съобразно международното право, за да се улесни взаимното развитие на икономическите връзки и изгодата за всички хората в Гърция, FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia) и работещите там. 

fallback
Още от Предавания
fallback