Перспективите пред Македония за присъединяване към ЕС

Интервю с гръцкия евродепутат Николаос Хундис

21.11.2011 | 10:02
Перспективите пред Македония за присъединяване към ЕС
Перспективите пред Македония за присъединяване към ЕС

Има ли шанс бившата югославска Република Македония да стане член на ЕС?
 
Както за FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), така и за другите страни от западните балкани, според мен, след като хората го желаят и са изпълнили критериите към присъединяването - да разбира се.
 
Бившата югославска Република Македония е със статут на кандидат-членка от 2005 година. Наложеното вето от Гърция заради спора с името на страната ли забавя преговорите?

Смятам че проблемът с името трябва да се разреши в рамките на разговорите под егидата на  ООН, с взаимно прието име. Това разрешаване на проблема с името   ще улесни темата с преговорите и ще изгради добри съседски връзки между Гърция и FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), ще бъде фактор на стабилност и сигурност в региона.
 За трета поредна година, Европейската комисия предложи на Македония да започне преговори към присъединяването си.

Последният доклад за напредъка от 12 октомври, постанови, че страната е готова да започне преговори. Какво развитие ще има според Вас?

Смятам, че както в решенията на Комисията, така и в доклада, изготвен от ЕП, е посочено, че трябва да се реши проблема с името, защото улеснява и двете страни, улеснява стабилността и сигурността на региона, улеснява и ЕС, за да може действително FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia) да се концентрира и върху другите изискващи критерии като страна кандидат членка.
 
Как ще коментирате изявленията на австрийския държавен секретар в Министерството на външните работи и европейските въпроси Волфганг Валднер, че " не съществуват шансове за разрешаване на спора с името заради  гръцката дългова криза и кризата на еврото " и че "гърците вече имат  други проблеми за решаване”.
 
Смятам, че господин Валднер не казва истината и отношението му е лицемерно. Загрижени са всички сегашни страни членки по въпроса с разширяването на ЕС,  тъй като има една серия от проблеми ЕС, които затрудняват разширяването и влизането на и други страни. Така че,  проблемът не е само гръцки, на Гърция или на FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), но е като цяло на ЕС. И в тази концепция на ЕС, участва и страната му, както с решаването на проблема с кризата така и с преодоляването на общите проблеми. Така, че не е справедлив към реалността и не поставя в правилна основа проблема.
 
Може политическите отношения на двете страни, да нямат най-доброто развитие, но в икономически план гръцките инвестиции в Македония  са на първо място съгласно инвестирания капитал (около 760 млн. евро) и са създадени около 9000 работни меса.
 
Това доказва че между двете страни и всички съседни страни трябва да се развиват многостранни отношения, разбира се винаги в основата на една взаимна изгода. Нормално е да се развиват такива международни връзки, така че както за отношенията на Гърция и FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), но и за други страни от западните балкани, където има напрежение, трябва да се разрешат съобразно международното право, за да се улесни взаимното развитие на икономическите връзки и изгодата за всички хората в Гърция, FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia) и работещите там.