Проф. Тодор Танев: Когато образованието не се поставя на първо място - всичко друго дерайлира

Абсолютно необходимо е коренно различно , ново отношение към науката и образованието и политическа и културна воля за това.

30.12.2014 | 11:21 Редактор: Кармелита Тонева
Проф. Тодор Танев: Когато образованието не се поставя на първо място - всичко друго дерайлира

В студиото но тв България он ер, пред Полиграф-а на Светла Петрова, образователният министър проф. Тодор Танев обяви, че за да станат факт едни нови образователни програми, ще трябва да има нова законова основа.

Според министъра в България настъпва време на европеизация и интелигентен растеж.

Той е категоричен, че сегашната пирамида по отношение на науката е обърната и нещата трябва спешно да се променят - вместо най-малко субсидии за науката, финансите в този сектор трябва да са най-значителни.

Министър Танев твърди, че има програми на НАТО с финансиране за милиони левове, които дори не се знаят у нас, а камо ли да се работи по тях и да се финансират научни разработки.

Става дума не за конкретни военни програми, а такива свързани противодействие на международния тероризъм на кибер атаките и др.п., както и по проекти масово приложими в гражданския живот.

Според Танев такива програми биха ангажирали широк кръг психолози, социолози, политолози и биха имали значителен ефект.

Становището на министър Танев за училищното и висшето образование, за заплатите на учителите, за отношението към ромските деца в училище и за други проблеми в сферата на образованието, вижте в във видеото.