Йордан Йорданов: Бъдещето на ядрената енергетиката е в малките модулни реактори

Според бившия шеф на АЕЦ „Козлодуй“ производителите на ток трябва да направят отстъпки, за да се реши проблемът с излишъка на електроенергия.

12.06.2013 | 14:44
Йордан Йорданов: Бъдещето  на ядрената енергетиката е в малките модулни реактори
Йордан Йорданов: Бъдещето на ядрената енергетиката е в малките модулни реактори

Бъдещето  на ядрената енергетиката е в малките модулни реактори. Това заяви Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ Козлодуй в Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. Той поясни, че до момента тяхното приложение е било секретно, но дори в марсохода са внедрени такива технологии.  Според него трябва да се измисли формула, за да се насърчи износът на ток.

По думите на Йорданов някои държави нямат интерес България да изнася електроенергия. Един от обсъжданите варианти е намаляването на такса пренос.

На последния обществен съвет към Министерството на икономиката и енергетиката бившият министър Асен Василев предложи такса пренос да се намали от 37 на 7 лева. Йордан Йорданов е убеден, че всички производители на ток трябва да направят отстъпки, за да се реши в момента проблемът с излишъка на електроенергия. Йорданов препоръча да се промени енергийната стратегия и подчерта, че много разчита за това на премиера Пламен Орешарски.