fallback

КНСБ плаши с ефективна стачка

Пламен Димитров: Енергийната система е в пълен разпад.

20.05.2013 | 11:15

КНСБ ще започне подписка за ефективни стачни действия, ако в срок до 10 дни не бъде изготвена и съгласувана със синдикатите програма за развитие на енергийния сектор, гарантираща работни места.

Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Денят ON AIR“ на телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му енергийната система е в състояние на полуразпад през последните 7-8 месеца.

 „В последните седмици обаче стана пълен разпад. Ако не се вземат спешни мерки, няма как системата да продължи да функционира както на входа – при различните производители, така и при разпределението – ЕРП-тата също са в изключително тежко състояние“, заяви президентът на КНСБ.

 Според него Националната електрическа компания налага на ключови предприятия своите виждания за изкупуваните български въглища, определя еднолично енергийния микс и ограничава участието на българските производители в пазара на електроенергия.

„Настояваме Националната електрическа компания да намери формулите за баланс. Преди два дни НЕК е пуснала разпореждане до ключови мощности – Мини-Марица Изток и държавния ТЕЦ 2,  да намалят своите разчети почти наполовина от вече намалените производствени планове. За Мини-Марица Изток става сума за една трета от първоначално заложения план, което означава може би съкращение на две трети от осем хиляди души, които работят там. Действията на НЕК не дават никакъв шанс за възможности за конкуренция на регулирания и на свободния енергийния пазар, която да доведе до намаляване на цените на електроенергията за потребителите“, каза Димитров.

Синдикатите настояват в най-кратки срокове да бъде изготвена програма за развитие на сектора, която да запази стабилни енергийните предприятия и работните места.

fallback
Още от Предавания
fallback